Paintball, her yaştan insanların çok sevdiği spordur. Bu yüzden hakkında birçok bilgi merak edilir. Paintball hakkında en çok merak edilen şeyler arasında işaretleyicisinin çalışma koşulları, ekipmanları ve paintball boya toplarının yapılma şekilleri gibi konulardır. Bu nedenle paintball severler tarafından merak edilen bir konu olan Paintball Büyükçekmece sahamızda oynanan boya toplarının yapılış hikayelerini yazımızda derledik.
Paintball Topu Nasıl Yapılır?
Paintball boya toplar vitaminle aynı türde bir kabukla kaplanmıştır. Kapsülleme işlemi gerektiren vitamin ve diğer maddeleri üreten ilaç firmaları fabrikalarında zaten bu ekipmanı kullanmaktadır. Paintball sporu ilk başladığında, çoğu boya topları bu tür şirketler tarafından kapsüllenmiştir.
Boya dolumu ayrı bir tesiste yapıldıktan sonra kapsülleme fabrikasına gönderilir. Bu ikisi ayrı operasyonlardır. Paintball sporu popüler hale gelmeden önce, kapsülleme makinelerinin masrafı ve bakımı nedeniyle iki şirketli bir süreçtir.
Özellikle Amerika’da 2000 yılına gelindiğinde, paintball oyunları popülerlik kazandıktan sonra, boya topu üretiminde uzmanlaşmış özel şirketler ortaya çıkar. Paintball içerişimdeki boya toksik değildir. Biyolojik olarak parçalanabilir, suda çözünür ve giysilerden yıkanarak çıkar. Boya topunun içerisindeki boya mineral yağ, etilen glikol, iyot ve gıda boyasından yapılmıştır. Kapsülleme malzemesi ise jelatin içerir.
Paintball Boya Toplarının İçeriği
Paintball topları yapılırken bazı unsurları ön planda bulundurulması gerekir. Bu unsurlar hem çevrenin hem de sporu yapan kişilerin sağlığını korumak için önemlidir. İstanbul paintball sahalarımızda paintballu gönül rahatlığıyla oynayabilmek için aşağıdaki unsurlar dikkate alabilirsiniz.
- Paintball oyunu açık havada oynandığı için doğada biyolojik olarak parçalanabilir.
- Boya topları ağaçları, bitkileri ve doğal yaşamı korumak için toksik madde içermez.
- Paintballlar suda çözülebilir. Yağmurların dolguyu ortamdan uzaklaştırır.
- Paintballların içeriğindeki boyalar giysilerden yıkanarak çıkabilir.
Paintball Boya Toplarının Yapılışı
Paintball kapsüllerin, yapmak için, kapsülleme makinesine iki geniş yumuşak jelatin şeridi yüklenir. Şeritler, paintball kasasını oluşturan çukur ceplerle kaplı ters dönen tamburlar boyunca hareket eder.Jelatin, paintball mahfazasını oluşturan çukurlara itilir ve burada jelatin çukura itilir.
Makine, çukura ölçülü miktarda boya enjekte eder ve iki şeridi birbirine yapıştırır. Boya topları, yumuşak ve sıcak formundan soğutup sertleştiren tamburlu bir makineye konur. Bardakta çalkalanırlar, döndürülürler ve yuvarlak hale getirmek için kurutulurlar.
Havada kurumaya bırakılan boya topları yuvarlanma işleminden sonra raflara yerleştirilir. Toplar tamamen kuruduktan sonra fabrika çalışanları onları çentik veya boya sızıntısı açısından kontrol eder. Her bir paintball’un tam ağırlık ve çap ölçümü için başka bir inceleme kontrol edilir. Bazıları, ama elbette hepsi değil, kırılganlık için düşme testine tabi tutulur. Bir paintball, çimentoya atıldığında patlamalı, dokunarak değil, aksi takdirde kırılgandır.
Bitmiş ürün plastik torbalara 500’lü sayılarak yerleştirilir ve mühürlenir. Dört torba 500 paintball bir çantaya sığar. Paintballlar çanta ve kasa ile satılmaktadır. Paintball oyunları açık havada doğal ortamlarda oynandığı için biyolojik olarak parçalanabilecek şekilde özel olarak üretilmiştir. Hem boya hem de jelatin suda çözülür, bu nedenle kırık boya toplarının kalıntıları yağmurda yıkanır. Yaban hayatı veya bir evcil hayvan boya dolgusunu yerse, onlara zarar vermez.
Jelli top patlatıcılarda kullanılan su dolu orbezin aksine, boya topları daha karmaşık ve maliyetli bir süreçten yaratılır. Kendi üreticilerinin sahibi olan kişiler, yüksek kaliteli boya topları kullanmaya teşvik edilir. Boya toplarının yapılış hikayesi bu şekildedir. Bu bağlamda, paintball hakkında daha fazla bilgi alabilmek için “101 Soruda Paintball” yazı dizimizi inceleyebilirsiniz.